Henk Vegt

Fotografie

Als kind
Als kind zag ik vroeg beeldende kunst in de vorm van schilderijen en beeldhouwkunst in de villa van mijn tante. Jaren lang legde een buurman ons als kinderen met zijn camera vast.

Een jeugd met tekenen, schilderen, fotografie en geen kunstacademie
Studeren werd een strijd tussen hoofd en handen. Mijn handen bleven actief; ik tekende de witruimte van mij agenda vol en thuis pakte ik olieverf en werd toegelaten tot de kunstacademie in Breda. Door gebrek aan steun in de thuissituatie werd het geen kunstacademie. Maar mijn wereld  bleef ik herscheppen. Vanaf mijn zestiende klikte mijn Russische Zenit spiegelreflex camera in geboortestad Breda bij verlaten fabrieken, gesloopte voorgevels, halve woonkamers met gescheurd behang.

Ogen, een spiegel van de ziel
Wie waren die jonge mensen tijdens mijn baan in het onderwijs? Mijn wereld- en mensbeeld werden verbreed door reizen naar landen en culturen. Ik maakte een portretserie van jongeren die naar Nederland waren gekomen op zoek naar een nieuwe toekomst. En ik fotografeerde hun droom en trots.
Ogen zijn de spiegel van de ziel, schreef Da Vinci. Maar wat schuilt er in die ziel? Hoe maak ik hart en hoofd, lichaam en ziel, de fysieke buitenzijde en de deels verborgen mentale kant van de mens tot één beeld? Eerst luisteren en kijken en dan pas leg ik vast wie ik achter die ogen vermoed.

Portret met een eigen gezicht
Portretfotografie met een eigen gezicht is nu mijn richting. Ik verpak het portret zodat het zorgt voor versterking van het karakter of voor een verhaal wat zorgt voor vragen over de context.
Veel activiteiten staan vanwege een virus stil. Maar ik heb de gewoonte mijn ideeën te noteren. Het wordt tijd dat ik met boeiende mensen aan het werk kan. En beelden deel voor een volgende expositie.

Beeldspraak van mijzelf
Fotografie is kunst. Het geeft de alledaagse wereld nieuwe ogen.
Wanneer we kijken nemen we nog niet waar – Wanneer we waarnemen verwonderen we nog niet – Pas wanneer we verwonderen verrijkt het onszelf boven het dagelijkse leven uit – Dat willen delen is fotografie

Niet van mij, wel mooi
Aimer, ce n’est pas se regarder l’un a l’autre, c’est regarder ensemble dans la même direction (Antoine de Saint-Exupéry).
Ik werk aan een nieuwe website. Kijk eens hoe ver het vordert op henkvegt.nl.

Henk Vegt

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

 

Kunstcafé Rivierenland

Kunstcafé Rivierenland heeft als doel om ontmoetingen te laten plaatsvinden tussen kunstenaars van alle disciplines om zo verbindingen te leggen.

Agenda

20juli
20.07.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
17aug
17.08.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
21sept
21.09.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
19okt
19.10.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst

Search