Opening Gorcums Gouden Eeuw -NU!

Afgelopen zaterdag 15 september 2018 was het zover: de opening van kunstmanifestatie Gorcums Gouden Eeuw - NU!. In een vol theater Peeriscoop woonden genodigden deze happening bij. Uitgenodigd waren de deelnemende kunstenaars met partner en winkeliers die hun etalage beschikbaar hebben gesteld. Ook vertegenwoordigers van culturele instellingen waren van de partij. De burgemeester van Gorinchem was aanwezig als eregast.

Bij binnenkomst in de zaal werden op het grote scherm de schilderijen getoond die gebruikt zijn ter inspiratie bij het maken van de hedendaagse kunstwerken. 

Na een hartelijk welkom door spreekstalmeester Roy Grünewald gaf beeldend vormgever Marian Tenkink uitleg over het ontstaan van de kunstmanifestatie. De presentatie werd aangevuld met een verhaal door Bert Biemans van het Gouden Eeuw Team. Bert vertelde hoe het Gouden Eeuw Team te werk gaat en hoe zij 17e eeuwse schilderijen weer terug willen halen naar Gorinchem, waar ze ooit zijn ontstaan. Daarna was het tijd voor de film die fotograaf en filmmaker Henk Ganzeboom speciaal maakte ter promotie van de kunstmanifestatie Gorcums Gouden Eeuw-NU!.

Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem hield een mooie toespraak, waarin zij aangaf dat dit project haar aanspreekt, omdat het een link legt naar het verleden en ons zo verbindt met onze voorvaderen op wiens handelen en leven wij voortborduren. Na deze toespraak opende de burgemeester samen met Annet Ardesch de kunstmanifestatie door een bord te onthullen. Dit bord zal van .... november 2018 tot .... januari 2019 ook te zien zijn tijdens de expositie van alle kunstwerken in het stadhuis van Gorinchem.

Het boekje met daarin de kunstroute en een overzicht van alle deelnemende kunstenaars werd door fotograaf en grafisch vormgever Cees van Meerten aan de burgemeester overhandigd. Ook ontving zij een sierbord, dat deel uitmaakt van een kunstwerk op de kunstroute, met daarop haar eigen afbeelding in carnavalskleding en de tekst 'Jacoba van Beieren' van Marian Tenkink en een bloemstuk uit handen van de 9-jarige Gwen van Meerten.

Hiermee kwam er een einde aan het officiële gedeelte van de kunstmanifestatie. Aansluitend vertrok de burgemeester om in een klein gezelschap een aantal kunstwerken op de kunstroute te bekijken. Daarna vertrok een tweede groep onder begeleiding van Roy. In de binnenstad liepen die middag meerdere mensen rond met het kunstroute-boekje in hun hand om alles op hun gemak te bekijken! 

Aan het einde van de middag werd er tijdens Kunstcafé Rivierenland in fort Vuren gezellig nagepraat.

 

Hieronder een fotoverslag van de dag met dank aan Henk Ganzeboom van Kobalt fotografie.

 

 

 

Kunstcafé Rivierenland

Kunstcafé Rivierenland heeft als doel om ontmoetingen te laten plaatsvinden tussen kunstenaars van alle disciplines om zo verbindingen te leggen.

Agenda

Geen activiteiten gevonden

Search