Hendrik Verschuring, kunstenaar en burgemeester

Hendrik Verschuring was één van de drie in Gorcum geboren schilders die in de zeventiende eeuw burgemeester zijn geweest. Behalve Verschuring was ook Jacob van der Ulft burgemeester van Gorcum en Jan Olis werd burgemeester van Heusden.

Eigenlijk hadden alle schilders uit die tijd naast het schilderen een andere baan, uitgezonderd schilders die leerlingen aannamen zoals Rembrandt van Rijn en Abraham Bloemaert of de Delftse schilder Van Mierevelt die voor zijn portretten productie een atelier met ‘werknemers’ had wat je bijna een schildersfabriek zou kunnen noemen. Verder was Jan van der Heyden hoofd Openbare Werken in Amsterdam, Jan Steen had een bierbrouwerij in Delft, Aert van der Neer een wijnkoperij in Amsterdam en Jan van Goyen speculeerde in onroerend goed. Verschuring is naar Italië geweest en werd daar gegrepen door het heldere licht en de kleurrijke landschappen en pleinen. Hij werd dan ook één van de belangrijke Italianisanten van de Gouden Eeuw evenals zijn leermeester de Utrechtenaar Jan Both en de Amsterdammers Jan Asselijn en Adam Pynacker. Naast zijn Italianiserende landschappen schilderde hij ook veldslagen met veel paarden met ruiters die bijna niet te onderscheiden zijn van de beroemde schilderijen van Philips Wouwerman. In het Gorcums Museum hebben we niet alleen zo’n veldslag in de collectie Oude Meesters maar ook een schilderij met regenten.

Dit werk is heel bijzonder omdat Verschuring niet veel groepsportretten heeft gemaakt. Er zitten vijf wat oudere heren met pruik en hoed aan tafel als er een bode met een brief binnenkomt waarop één van de heren verschrikt reageert. Wat zou hier aan de hand zijn.

Tekst: Bert Biemans

Kunstcafé Rivierenland

Kunstcafé Rivierenland heeft als doel om ontmoetingen te laten plaatsvinden tussen kunstenaars van alle disciplines om zo verbindingen te leggen.

Agenda

21dec
21.12.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst

Search