Even voorstellen: Henk Ganzeboom

Wie zijn de kunstenaars van Kunstcafé Rivierenland en hoe gaat het met ze in deze bijzondere tijd. In deze serie willen we, door middel van een vier tal vragen, jullie kennis laten maken met de kunstenaar.

Dit keer aan het woord: Henk Ganzeboom

Hoe en wanneer is de kunstenaar in jou ontstaan en waar sta je nu?

Al rond 1980 begon ik verhalen te schrijven en merkte ik dat ik heel graag naar het onafhankelijke bestaan van schrijver en fotograaf wilde streven. Dat heeft nog 15 jaar geduurd, totdat ik in 1995 de stap echt gezet heb, ontslag heb genomen bij KPN, en een boerderijtje heb gekocht in noordoost Groningen. Ben daar begonnen als fotograaf, schrijver en filmer. Naast mijn professionele werk ben ik me ook gaan richten op vrij werk. In een eigen galerie in Nieuw Beerta en later in Nieuweschans toonde en verkocht ik mijn werken aan klanten en bedrijven. Ik werd al snel benaderd door Nederlands grootste kunstverhuurbedrijf en zo kwamen mijn werken bij honderden bedrijven te hangen. Mijn eerste roman (Lapis) kwam uit in het voorjaar van 2000.

In deze mooie streek van Nederland heb ik samen met vriend en kunstenaar Gerrit Klaassen de Luimé Groep opgericht, een zeer actief kunstenaarscafé die veel noordelijke kunstenaars bij elkaar heeft gebracht.

Na mijn verhuizing in 2001 naar Gorinchem ben ik de ingeslagen weg gaan voortzetten en heb veel nationale en internationale exposities gehad met mijn fotowerk. Daarnaast nog verschillende boeken geschreven en een gedichtenbundel. Rond 2008 heb ik samen met Boudewijn Verhoef het Kunstcafé Rivierenland opgericht. Eerst in Sliedrecht en al gauw in Fort Vuren.

Op dit moment werk ik aan verschillende projecten en films …

Wanneer ben je in jou herinnering voor het eerst in aanraking gekomen met kunst?

Dat was al vroeg in mijn leven. Ik fietste als kind vaak van Borne naar Enschede om schilderkunst in het Rijksmuseum te gaan bekijken. Daar zag ik op de zolderverdieping van het museum een groot schilderij van een moeraslandschap in het laatste schemerlicht en enkele eenden die vlogen. Die sfeer en eenzaamheid was exact wat ik in mijzelf altijd heb gevoeld … schemerlicht, eenzaamheid en melancholie. Dit is de basis geworden voor mijn latere werken en schrijfsels … Helaas weet ik de titel en de kunstenaar niet van dat schilderij.

Waar ben je nu mee bezig? Waar loop je in deze coronatijd tegen aan, of zie je juist de voordelen van de beperkingen in deze tijd?

Als gevolg van de coronacrisis heb ik minder werk als fotograaf en filmer. Dat geeft mij tijd om meer vrij werk projecten te ontwikkelen. Momenteel werk ik, samen met Bert Biemans aan een videoserie van 10 afleveringen met de titel: Bert Biemans en de Oude Meesters. Op You Tube te vinden onder die titel. Verder werk ik aan een groot luisterboek op You Tube waarin ik mijn roman Lapis tot luisterboek heb verwerkt. Lapis gaat over een groot wereldwijd complot … hoe toepasselijk …

Ik werk veel aan Magisch Realistische fotowerken en onlangs is een van mijn foto uitgekozen om Nederland te vertegenwoordigen in de belangrijkste fotowedstrijd ter wereld.

 

 

 Kijk voor meer werk van Henk in zijn portfolio en op www.kobaltfotografie.nl

 

Kunstcafé Rivierenland

Kunstcafé Rivierenland heeft als doel om ontmoetingen te laten plaatsvinden tussen kunstenaars van alle disciplines om zo verbindingen te leggen.

Agenda

20apr
20.04.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
18mei
18.05.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
15juni
15.06.2024 16:00 - 16:30
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
20juli
20.07.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst

Search